Der er alt for mange danskere, der ikke får en ordentlig søvn om natten. Søvnen er et aspekt ved livet, der har mange facetter. Det handler ikke nødvendigvis kun om mængden af timer, at man sover. Det gælder i lige så høj grad om, hvorvidt de timer, man sover, er af god kvalitet.

Stress og dårlig søvn hænger sammen

Søvn kommer ind i flere faser undervejs, hvor der også er den dybe søvn. Hvis man eksempelvis er i en periode i sit liv med meget stress, så kan det være svært for kroppen at komme ned i den dybe søvn. I så fald vil kroppen svæve i de øvre lag af søvnen. Her kan det sagtens være det anbefalede antal timer at man sover, men hvis man ikke kommer helt ned i den dybe søvn, kan man stadig være træt næste morgen. Det samme gælder med alkohol, hvor man måske kan sove med mange timer med for meget alkohol i blodet, men selve kvaliteten af søvnen bliver kraftigt forringet.

Hvis der er meget stress i livet, så burde man straks håndtere dette. Ingen af os undgår dog stressede perioder i livet fuldstændigt. Det kan være en familiekrise som man går igennem, eller det kan være en ekstra travl periode på jobbet. I sådanne midlertidige perioder i ens liv, er det ikke nødvendigvis de mere strukturelle forandringer, som man behøver at igangsætte. Hvad man kan gøre, er dog at forbedre de materielle omstændigheder omkring søvnen, for dermed at sove bedre.

Søvnens sted er madrassen

I og med at hele søvnens varighed finder sted ovenpå en madras, kan det give sig selv at den er et vigtigt element til at sikre en god søvn. Man behøver dog ikke nødvendigvis blive ruineret på pengepungen ved investering i en ny madras. Billige boxmadrasser i 140×200 eller andre størrelser kan sagtens være i enormt god kvalitet, uden at man skal betale alt for meget. Det er vigtigt at huske, at det ikke altid er tilfældet, at en højere pris også betyder højere kvalitet. Det handler meget om leverandøren og deres håndværk.

Afsøg derfor markedet med en prisbevidsthed for øje. Det er vigtigt at overveje materialerne, størrelsen, hårdheden og blødheden for at kunne finde den madras, som passer perfekt til dine behov. Der er ingen kroppe, der er ens og alle har forskellige præferencer. Nogle kan sove på sofaen, mens andre kan sove på gulvet. Ved valg af madras er det derfor vigtigt at lytte grundigt til din krop.