Hvordan laver man øllebrød?
Ca. 4 personer
Rugbrød
500 gram (evt. uden kerner)
Hvidtøl
1 øl (33 cl)
Brun farin
Smages til (50-60 gram)
Flødeskum (eller upisket fløde)
Efter behov
Citronskal
“Lidt”
Vand
Efter behov
En opskrift på øllebrød er ganske simpel: Tag noget “gammelt” rugbrød – for eksempel de sidste skiver af den pakke, I er i gang med, og som er ved at blive tør – og riv det ned i en gryde med øl. Du kan vælge at lade det stå og trække lidt (bløde det op i en halv times tid) eller koge det sammen med det samme. Koges i en halv times tid, og der skal røres jævnligt. Så søder du med sukker efter smag, og kom gerne lidt reven citronskal ved. Server varmt med en klat flødeskum eller bare lidt upisket fløde på toppen. Øllebrøden skal ikke være for tynd, men heller ikke så tyk, at den kan stå selv.
Nogle vælger at passere øllebrøden gennem en sigte, inden de serverer den, for at opnå en lidt finere konsistens, men vi synes, at det er bedst at servere den med kerner og det hele, så du får et rigtigt fuldkornsmåltid.
Hvis du kommer lidt frisk frugt ovenpå, har du også fået et ekstra skud vitaminer og på den måde fået begyndt din dag både sundt og lækkert.
Øllebrød er blevet in
Øllebrød er blevet in igen, efter at børn og voksne i mange år har vrænget på næsen af den enkle, men sunde og nærende ret. Øllebrød passer nemlig perfekt ind i en af tidens vigtigste trends: At vi går imod madspild og gerne vil bruge alle vores råvarer, så intet går til spilde. En god idé, både for miljøet, forvaltningen af ressourcerne og for vores private økonomi.
Ofte blev og bliver øllebrød spist som morgenmad, men øllebrød er også fint som en lille dessert til hverdag.
Øllebrødens historie
Hvis man kigger i gamle kogebøger, kan det – i hvert fald hvis man går rigtig langt tilbage – være svært at finde en opskrift på øllebrød.
Øllebrød var nemlig så almindelig en hverdagsret, som man bare lavede, at det slet ikke var nødvendigt med en opskrift. Men vi finder alligevel en opskrift på “Moos af brød” i den første kogebog, der blev trykt i Danmark. Den er fra 1616. Og dengang lavede man øllebrød fuldstændig som i dag, men man krydrede lidt anderledes – for eksempel med lidt stødt anis og koriander. Det afspejler fint den måde, man brugte krydderier på dengang, hvor man var glad for at komme forskellige smage i sin mad.
Øllebrød er sikkert udviklet på samme måde, som når nøgen kvinde lærer at spinde: af nød. I gamle dage var man simpelt hen nødt til at udnytte alt til sidste krumme, og fra måske blot at dyppe brødskorper i varmt øl er vejen ikke lang til at lave øllebrød, som vi kender den i dag.
På Fyn går der en historie om, at de fynske tjenestekarle og -piger nægtede at blive ved med at spise vandgrød, som ellers var en fast del af den daglige diæt, og derfor var madmor nødt til at finde på noget andet at servere. Så det blev øllebrød i stedet.
I dag er øllebrød ikke blot en ret for de fattige. En overgang var det smart at få serveret øllebrød på de gode restauranter, ikke mindst dem, der har været med den nye nordiske madbølge.
Norsk øllebrød
Norsk øllebrød er en variant af retten, som ikke har noget med rugbrød at gøre. Her tager du et par spiseskefulde mel og lidt øl og rører til en jævning. Tilsæt øl og mælk i forholdet 1 til 2 og kog det sammen til en passende konsistens. Smag til med sukker. Kog gerne en stump kanelstang med for at få en lidt dybere smag, Server med ristede rugbrødsterninger. Skal det være ekstra flot, så kan du tilsætte en sjat mørk rom, så bliver smagen ekstra god. Norsk øllebrød bliver i dag oftest serveret som dessert, men tidligere var det ofte en del af den søbemad, der blev serveret som formad før hovedretten.