Brygmesteren

Om Mig…

Oprindelig er jeg uddannet farmaceut, og i årevis arbejdede jeg som kemiker på Novo Nordisk, udviklede lægemidler – og var glad. Men så begyndte øllen at rumstere. Jeg fik smag for ølbrygning, for smagen, for hele processen.

Når jeg var på tur, skulle jeg altid lige et smut ind om egnens lokale mikrobryggeri, smage på mærkelige øl og snuse til gæringen. Og hjemme begyndte vi at have sjove mærker på køl.

Så i 2011 droppede jeg al rationel karriereplanlægning og sendte en ansøgning afsted til Københavns Universitet: Jeg ville være brygmester!Annemarie på sin altan

Som at vinde i Lotto fik jeg én af de få pladser på det studium, som bryggerierne har bygget op sammen med universitetet. Og fra den ene dag til den anden skiftede jeg min kvindedominerede lægemiddelverden ud med et totalt mandsdomineret øl-univers.

Det var dér, jeg for første gang forstod, at øl er en mandeting. Eller, at øl i det store og hele opfattes som en maskulin drik og beskæftigelse.

Er DU brygmester,? spurgte folk med skepsis i stemmen og så undrende på mine 168 centimeter, min blomstrede nederdel, min nydelige mand og vores fire børn.

Som om jeg havde brudt et tabu eller overskredet en grænse. I to år vekslede jeg mellem studier på universitetet og praktik ude på bryggerierne.

Jeg mæskede, kogte og gærede. Jonglerede med malt og enzymer. Pludselig kunne jeg udleve min passion, og det var helt i orden – og længere ikke nørdet – når jeg brændende interesserede mig for forskellen på bitterhumle og aromahumle.

Sidste efterår blev jeg færdig som brygmester, kandidat i ølvidenskab, og straks begyndte jeg at eksperimentere med nye øltyper, så vores ellers pæne køkken hjemme på Frederiksberg – mellem ungernes kanelsneglebagning, bomuldshunden, og alle kammeraterne, der løber ind og ud – nu også er fyldt med kolber, der gærer og bobler.
IMGP4831
Heldigvis har jeg en mand, der er forstående. Mads er ingeniør og manden, der har udviklet verdens velnok mest eksklusive havegrill, JensenGrill. Han eksperimenterer selv og løfter ikke et øjenbryn, selv om jeg putter stjerneanis i vores hjemmebryg. Ja, faktisk krydsforsker vi lidt ved at kombinere øl og grillmad på hundrede måder. En eller anden dag bliver det til en fælles kogebog.

For nylig har jeg fået job som brygmester i Carlsbergs innovations-afdeling, en drømmestilling, hvor alle ideer, indfald og eksperimenter er tilladt, og hvor det er helt okay at møde op på arbejde med opskriften på lakridsøl, honning-bajer eller chokoladepils.

Så alt i alt er mit professionnelle spring landet mere smooth end jeg nogensinde kunne drømme om. Men spørgsmålet driller mig stadigvæk: Hvorfor er øl en mandeting?

Omtale i Pressen

presseomtalecollage1

alttekst Image Map